Blogg

Äntligen välkomna!

2017-08-22

Välkomna till Helsjön!

Äntligen kör vi igång höstterminen och äntligen får vi träffa alla er nya studerande! Just till er nya vill jag också säga ett särskilt välkommen till skolans bibliotek! Här hittar ni förutom spännande böcker, tidningar och filmer också en skön miljö för möten och plugg.

Att mötas och komma samman i nya grupper kan ibland bli något av en kulturkrock. Men det som är så spännande med dessa krockar är att det brukar uppstå så spännande saker ur dem. Höstens första bibliotekstips ligger i linje med detta och är ett filmtips: Arrival – en utmärkt trevlig sci-firulle där jorden får besök av – så klart – mystiska rymdskepp. Men vad vill de oss? Och vad händer om vi vågar möta dem ansikte mot ”ansikte”? Finns i filmhyllan!

I Nordens sommar

2017-06-14

I Nordens sommar simmar en sjö,

pratar en älv, blommar en ö,

sjunger ett fält av klöver,

trampar en älg där skogen står mörk,

sitter en skata i grönan björk

med ulliga vitmoln över.

I Nordens sommar, när ängar och lid

står blåa i folkviseskymningens tid

och allt är en sällsam gåta,

du vandrar med jubel på stigar och led,

– och ändå du ville kasta dig ned

i ett hundlokesnår och gråta.

Gösta Kullenberg

 

Nordens sommar är väl något alldeles eget. Varför inte ägna den åt läsning i samma anda? Här kommer en samling sommarboktips på tema Norden.

  • Havsboken av Morten A. Strøksnes har jag tipsat om tidigare i våras. Men jag säger det igen: läs den!
  • I boken Skarv av Lina Josefina Lindqvist får du följa med till en ö långt ut i Norra ishavet och tillsammans med hotellportieren Maren fundera kring det här med barndom och vuxenhet, att lämna eller stanna kvar och att forma sitt eget öde.
  • Om du letar efter långläsning tipsar jag gärna om Siri Pettersens trilogi Korpringarna. Norsk fantasysuccé med rötterna i den nordiska mytologin men som behandlar aktuella teman som främlingsrädsla.
  • Behöver du en snabbkurs i nordisk mytologi rekommenderar jag Katarina Harrisons Lindberghs Nordisk mytologi från A till Ö. Ett uppslagsverk där du kan slå upp personnamn, saker och ting eller bara bläddra runt och snappa upp ett och annat längs vägen. Bokens introduktion som beskriver de källor som ligger till grund för våra kunskaper om nordisk mytologi samt ger en överblick över den fornnordiska världsbilden är också trevlig läsning.
  • Om det är Island som lockar kan kanske Jón Kalmar Stefánssons Trilogin om Pojken vara något. Den innefattar tre berättelser – Himmel och helvete, Änglarnas sorg och Människohjärtat – och följer en ung man som finner kärleken mitt i det dramatiska isländska landskapet. Har prisats som ett skimrande mästerverk med underbara karaktärer.
  • Till sist ännu ett uppslagsverk: Bernströms bestiarium – en djurens nordiska kulturhistoria. Här har Henrik Otterberg sammanställt zoologihistorikern och språkvetaren John Bernströms texter om våra nordiska djur och deras roll i äldre tiders tankevärld. Här finns en fantastisk mängd roliga och otroliga fakta om dessa djur och vad man tänkt och trott om dem. Visste du t ex att man på medeltiden trodde att lodjuret kunde se genom solida föremål, ungefär som Stålmannen, eller att man fordom kunde ha vaktskata istället för vakthund? Jag är omåttligt förtjust i bokens blandning av kalla fakta och lärda förklaringar och därtill även inblicken i den förunderliga villfarelse som folk drog runt på. Roligt, fascinerande, upplysande!

Böcker, gröngräs och gullregn.

Vad händer i Nordkorea?

2017-05-04

I boken Anklagelsen skriven av pseudonymen Bandi – en person som enligt uppgift bor kvar i det stängda Nordkorea och vars texter har smugglats ut ur landet – får vi ta del av sju berättelser om livet i Nordkorea. Spännande inblick i oåtkomlig del av världen – finns på boksnurran i Helsjöns bibliotek!

”För dem med öron att höra med är bibliotek egentligen väldigt högljudda platser. På deras hyllor hörs fångade röster från den decennier långa konversation som utgör vår civilisation.” Timothy Healy

 

Havsboken – läs, mys, rys och fascineras!

2017-03-23

Hur svårt kan det vara att fånga en jättehaj från en gummibåt? Och hur mycket kan man egentligen lära sig av att läsa en berättelse där två norrmän försöker sig på just detta? Med Morten A. Strøksnes vid pennan får man veta mängder av spännande saker, och då inte bara om hajfiske. Mytologi, poesi, historia, vetenskap, miljö – allt vävs samman i denna till det yttre ganska stillastående men för tanken och intellektet fullkomligt actionspäckade berättelse. Detta är det bästa jag har läst på länge – mumma för den som är nyfiken på allt mellan himmel och jord och en varm hyllning till berättandets konst.

Illustrerade godbitar

2017-03-03

Helsjöns bibliotek är nu påfyllt med bland annat ett härligt gäng illustrerade godbitar. Allt från Anna Höglunds och Eva Sussos spännande Alla frågar sig varför som balanserar i gränslandet mellan barnbok och någonting större och tar upp frågor som ”Är alla lika mycket värda?” och ”Varför måste man dö?” till illustrerade klassiker på engelska som Jane Austens Pride and Prejudice och Sherlock Holmes äventyr. På svenska även en spännande utgåva av Alice i underlandet med fantastiska bilder av Tove Jansson. Härlig krock mellan Carrolls absurdism och Mumindalen!

Modigt mode?

2017-02-23

Modeslavar är vi väl allihopa i högre eller lägre utsträckning, men ack så viktigt att vi då tänker till kring hur vi klär oss. Då menar jag inte stilmässigt utan etiskt – hur påverkar mina klädval resten av världen?

Just nu hittar du flera nya böcker i Helsjöns bibliotek om detta. Till exempel Moa Kärnstrands och Tobias Andersson Åkerbloms bok om världens riktiga Modeslavar  – de som offrar liv och hälsa för våra billiga kläders skull. ”Hållbart mode” säger klädkedjorna och vi låter samvetet lägga sig bekvämt till ro igen, mer hur hållbart är det egentligen bakom fasaden?

Problemet med vår klädkonsumtion stavas inte enbart etik utan också ekonomi och globalisering. Den lilla svarta är titeln på en bok om modeindustrins mörka baksida av Gunilla Ander. Inte särskilt uppmuntrande läsning.

För dig som är osäker på vilka kläder du ska köpa i denna djungel av hemskheter bjuds två trevliga handböcker om sömnad och alternativa förhållningssätt till kläder. Boken Slow Fashion – din guide till smart och hållbart mode ger tips och råd som hjälper dig att köpa så bra kläder som möjligt – både etiskt och kvalitetsmässigt – och visar hur även ett utslitet plagg kan leva ett långt andra, och kanske tredje?, liv.

Anton Sandqvist som är mannen bakom det trendiga väskmärket Sandqvist ger i boken Heavy-Duty Sewing handfasta råd och instruktioner till elva trevliga projekt som du kan sy själv.

Förintelsens minnesdag

2017-01-27

Idag den 27 januari är det Förintelsens minnesdag. Med anledning av detta fick vi besök av en man vars föräldrar överlevde förintelsen. Förutom att vi fick höra honom berätta om de öden som drabbat hans släkt och vänner och ta del av hans tankar om samhället och hur sårbar demokratin är, såg vi också film tillsammans.

Om du missade att se Sauls son, som filmen vi såg heter, eller vill se någon annan film med anknytning till ämnet (till exempel filmen Sarahs nyckel som vi fick tips om) finns det flera filmer och romaner om ämnet uppställda i biblioteket.

I biblioteket finns också facklitteratur som handlar om förintelsen, däribland även två böcker som handlar om Helsjön under åren 1943-1945 då Helsjön fungerade som förläggning för judiska flyktingar.

Kolla också gärna in affischutställningarna från Forum för levande historia som handlar om människosynen i Nazityskland och Tysklands snabba väg från demokrati till diktatur.

Rysligt gammalt

2016-11-18

Titta gärna förbi vårt bibliotek och kolla in vårt nya bokskåp med gamla böcker. Fantastiskt vackra är en del av dem, och man blir helt klart nyfiken på vem det är som har ägt och vårdat dessa gamla klenoder genom åren.

För dig som vill mysrysa lite i höstrusket tipsar jag om en nygammal bok, Elizabeth Kostovas skräck-sträckläsare Historikern från 2005. Riktigt mysigt med vindlande färder genom Europa – inklusive dammiga nedslag i mörka slotts- och klosterarkiv. Riktigt rysligt blir det också då och då. Vad handlar berättelsen om? En ung kvinna vars fader historikern har försvunnit söker med livet som insats efter svaret på gåtorna kring legenderna om Dracula. Läs om du vågar 🙂

iPhone Image 5379E3Bildresultat för kostova historikern

 

 

 

 

Boknytt

2016-10-21

Nu finns det massor av boknytt i biblioteket. Passar bra i höstrusket! Hur gick det för Harry Potter? Står det någon normal och sjunger i regnet? Vem är kvinnan på tåget? Hur är det att ha magiskt hår? Låna och läs så får du veta!!!

image

Bli som folk på folkhögskola

2016-08-19

Nu äntligen har höstterminen dragit igång och vi är så glada över alla er nya studerande som hittat hit till Helsjön! Riktigt roligt är det också att träffa er som återvänt efter sommarlovet för att hugga tänderna i ännu ett läsår här hos oss.

Vad gör man egentligen när man studerar på en folkhögskola? Kanske behöver man göra klart sina gymnasiekurser för att kunna söka vidare till högre utbildningar. Kanske är man fruktansvärt intresserad av något, som bibeln eller musik, och vill lära sig mer. Kanske behöver man en paus, eller hitta sig själv. Förutom alla teoretiska och praktiska kunskaper man kan få med sig här, är också den sociala biten viktig. Att få finnas i ett sammanhang där man träffar andra, annorlunda människor och utvecklar nya sidor hos sig själv – det kan vara oerhört berikande. Ibland frustrerande, men fett värt. (<- Ungdomsspråk som jag snappat upp bland annat genom möte med unga brighta folkhögskolestuderande.)

Vill man maxa The Folkhögskola Experience med hjälp av skönlitteratur – som också är ett utmärkt sätt att vidga vyerna på – har vi också ett finfint bibliotek att trivas runt i. Där hittar du bland annat den här pärlan:

Bli som folk av Stina Stoor – en novellsamling med tio noveller om barndom och vuxendom och livets märkligheter och mysterier. Suggestivt berättat med norrländskan klingande i varje formulering, mörker och ljus blandas om vartannat i dessa ibland stillsamma, ibland hårresande historier.

PS. Om du är nyfiken på Stina Stoor kan du också lyssna på hennes sommarprat i P1 från i somras. Ett av årets bästa!