Blogg

Tid för växande

2018-03-13

Om våren växer biblioteken så att det knakar. Kanske beror det på fenomenet bokrea, som trots att det verkar vara på utdöende fortfarande äger rum i februari. Massor av nya böcker har landat även hos oss på Helsjön. På bilden syns EN DEL av skörden. Alltså finns det många goda anledningar att ta några extra svängar i biblioteket.

Sagovärldar

2018-01-16

Två fascinerande sagovärldar har jag blickat in i på sistone. Fotografen Tobias Dahlin tar oss i sin bok Insjöar – där sagan möter verkligheten med ner i ett antal västsvenska sjöar, och de bilder han visar känns verkligen som hämtade ur en saga. Drömlika scener där gäddorna och grodorna framträder som spännande karaktärer med genomträngande blickar. Lite som i någon av Elsa Beskows berättelser eller som i en prålig antik sagosamling med jugendmässigt snirklande näckrosblad. Men detta är alldeles verkligt och långt mer fascinerande än den bruna dy jag sett framför mig när jag föreställt mig världen under ytan.

Därtill har jag också dykt ner i Andrew Petersons underbart förtjusande Wingfeathersaga. I första delen Mörkret över Aerwiar, som finns översatt till svenska, får vi möta de tre syskonen Igiby. De tycks ha svårt att inte hamna i trubbel samtidigt som både mörka och underbara hemligheter uppdagas under berättelsens gång. Över deras grönskande lilla by vilar en mörk skugga – gaddarna. Det är namnet på de ondskefulla ödleliknande varelser som kommit över havet efter det stora kriget, och som styr med fruktan över människorna. Utan att veta det står barnen Igiby i centrum för gaddarnas giftdrypande intressen, och snart lever barnen riktigt farligt. Detta är en bok som bjuder på riktigt härlig och hederlig mysfantasy, och dessutom flera gapskratt då det dessutom serveras rikligt med träffsäkra skämt. Ibland ordvrängerier som kanske främst är riktade till de yngre läsarna, men ofta också underfundiga och tokroliga kommentarer, kanske i någon av de många och långa fotnoterna. Vill man veta redan nu hur det går för syskonen Igiby bortom den första bokens horisont får man ge sig på den engelska utgåvan vars samtliga delar finns i bibliotekets avdelning för engelsk skönlitteratur.

Efterlängtat och omtalat

2017-11-21

Här kommer tips på några efterlängtade och/eller omtalade tungviktare för dig som vill ha något rejält med dig i läsfåtöljen när decembervinden tjuter utanför.

Arundhati Roy har inte skrivit skönlitterärt på ett tag, men nu när hennes mycket älskade De små tingens Gud i år firar 20 år kommer också hennes comeback på detta område med titeln Den yttersta lyckans ministerium. Rik, rörig, omvälvande, förtrollande och ögonöppnande är några av omdömena. Marknadsförs som ”en vidunderlig roman om kärlek”, men är också en grym berättelse om våld och utsatthet. Utspelar sig bland annat i Kashmir och läsaren möter ett flertal karaktärer som alla bär sitt eget motstånd mot det förtryck de möter.

Mikael Niemi är känd för sina mustiga skrönor och kom i höst ut med sin Koka björn där vi får följa med till Tornedalen i sällskap med samepojken Jussi och prästen Lars Levi Laestadius – mannen bakom den inomkyrkliga väckelserörelsen Laestadianismen som präglade nordligaste Sverige och Finland så starkt under 1800-talet. Laestadius, väckelsen och det motstånd den möter skildras förstås i boken, men också björnar, eller vad det nu är för ondska som rör sig i trakterna. För en hörvärd intervju och smakprov ur boken, lyssna gärna på Niemis samtal med Marie Lundström i Lundströms bokradio.

Historienördar som gillar böcker i tegelstensformat kan glädja sig åt att Ken Follett kommit med en tredje del i sin Katedralserie. De tidigare böckerna Svärdet och spiran och En värld utan slut följs upp av nykomlingen Den eviga elden. Här bjuds på 1500-tal, maktkamp om den engelska kronan, religiös extremism, hemligheter och kärlek. Med mera!

En av höstens mest omtalade böcker är väl Colson Whiteheads Den underjordiska järnvägen. Boken skildrar den flyktväg som slavarna använde för att ta sig från det amerikanska söderns bomullsplantager till friheten i norr. I verkligheten var benämningen järnväg en metafor för slavarnas väg norrut och de människor som organiserade sig för att hjälpa dem, i boken får järnvägen ta fysisk form och plats. Här får vi får följa den 16-åriga Cora som ger sig av på flykt, men tätt i hälarna har hon en skoningslös slavjägare. Förfärlig läsning, säger mina källor, men också viktig. Strålande recensioner har boken fått också.

Helheten och delarna

2017-10-03

Helheten är större än delarna, brukar man säga. Kanske var det den grekiske matematikern Euklides som sa det först. Det är en sanning som kan ses på lite olika sätt, men som definitivt är sann när man betraktar det gemensamma konstverk som studerande och personal på Helsjöns folkhögskola brukar framställa varje läsårsstart.

Varje person får en liten, liten bit av en ituklippt bild att förstora upp, från ca 2×2 cm till ca 20×20 cm medelst papper, pensel och färg. Oftast är det omöjligt att avgöra vad delen som den enskilde arbetar med föreställer. Men när bitarna sedan fogas samman, för att pryda våra annars rätt trista grå postfacksluckor, framträder en rent magisk helhet. Och inte tror jag att det hade varit lika magiskt om det hade varit en och samma person som målat alla bitar, nej, det är när olika personligheter och temperament får lysa igenom som det där förunderliga skimret uppstår. I år är det vår egen Helsjö som avbildats, och visst är det så: helheten blir något så mycket större än de enskilda delarna!

Något annat som bildas enligt samma princip är text. Små bokstäver och meningsfragment bildar tillsammans en hel text, en helhet som kan vara svår att dechiffrera för en dyslektiker. För att uppmärksamma detta högtidlighåller vi i veckan Europeiska dyslexiveckan, där man i Sverige valt att jobba med mottot: Hitta ditt sätt att läsa! Ett sätt att läsa kan vara att lyssna sig igenom en text, och här finns tjänsten Legimus som ett utmärkt hjälpmedel för den som tycker att det är dyrt eller svårt att få tillgång till inlästa böcker. Prata med mig om du har behov av detta så hjälper jag dig att fixa inloggningsuppgifter! Gratis och smart!

Ett annat problem med helhet och delar är att det kan vara lätt att få grepp om de små delarna men betydligt svårare att greppa och få överblick över helheten. Om du är sugen på lite fågelperspektiv på historien skickar jag med ett boktips också, Tidsresan av Peter Goes. Här presenteras historien i tidslinjeform med lite lagom mycket information här och där om olika historiska händelser – allt ifrån dinosaurierna och de första människorna till Facebook och flyktingfärder över Medelhavet.

 

Äntligen välkomna!

2017-08-22

Välkomna till Helsjön!

Äntligen kör vi igång höstterminen och äntligen får vi träffa alla er nya studerande! Just till er nya vill jag också säga ett särskilt välkommen till skolans bibliotek! Här hittar ni förutom spännande böcker, tidningar och filmer också en skön miljö för möten och plugg.

Att mötas och komma samman i nya grupper kan ibland bli något av en kulturkrock. Men det som är så spännande med dessa krockar är att det brukar uppstå så spännande saker ur dem. Höstens första bibliotekstips ligger i linje med detta och är ett filmtips: Arrival – en utmärkt trevlig sci-firulle där jorden får besök av – så klart – mystiska rymdskepp. Men vad vill de oss? Och vad händer om vi vågar möta dem ansikte mot ”ansikte”? Finns i filmhyllan!

I Nordens sommar

2017-06-14

I Nordens sommar simmar en sjö,

pratar en älv, blommar en ö,

sjunger ett fält av klöver,

trampar en älg där skogen står mörk,

sitter en skata i grönan björk

med ulliga vitmoln över.

I Nordens sommar, när ängar och lid

står blåa i folkviseskymningens tid

och allt är en sällsam gåta,

du vandrar med jubel på stigar och led,

– och ändå du ville kasta dig ned

i ett hundlokesnår och gråta.

Gösta Kullenberg

 

Nordens sommar är väl något alldeles eget. Varför inte ägna den åt läsning i samma anda? Här kommer en samling sommarboktips på tema Norden.

  • Havsboken av Morten A. Strøksnes har jag tipsat om tidigare i våras. Men jag säger det igen: läs den!
  • I boken Skarv av Lina Josefina Lindqvist får du följa med till en ö långt ut i Norra ishavet och tillsammans med hotellportieren Maren fundera kring det här med barndom och vuxenhet, att lämna eller stanna kvar och att forma sitt eget öde.
  • Om du letar efter långläsning tipsar jag gärna om Siri Pettersens trilogi Korpringarna. Norsk fantasysuccé med rötterna i den nordiska mytologin men som behandlar aktuella teman som främlingsrädsla.
  • Behöver du en snabbkurs i nordisk mytologi rekommenderar jag Katarina Harrisons Lindberghs Nordisk mytologi från A till Ö. Ett uppslagsverk där du kan slå upp personnamn, saker och ting eller bara bläddra runt och snappa upp ett och annat längs vägen. Bokens introduktion som beskriver de källor som ligger till grund för våra kunskaper om nordisk mytologi samt ger en överblick över den fornnordiska världsbilden är också trevlig läsning.
  • Om det är Island som lockar kan kanske Jón Kalmar Stefánssons Trilogin om Pojken vara något. Den innefattar tre berättelser – Himmel och helvete, Änglarnas sorg och Människohjärtat – och följer en ung man som finner kärleken mitt i det dramatiska isländska landskapet. Har prisats som ett skimrande mästerverk med underbara karaktärer.
  • Till sist ännu ett uppslagsverk: Bernströms bestiarium – en djurens nordiska kulturhistoria. Här har Henrik Otterberg sammanställt zoologihistorikern och språkvetaren John Bernströms texter om våra nordiska djur och deras roll i äldre tiders tankevärld. Här finns en fantastisk mängd roliga och otroliga fakta om dessa djur och vad man tänkt och trott om dem. Visste du t ex att man på medeltiden trodde att lodjuret kunde se genom solida föremål, ungefär som Stålmannen, eller att man fordom kunde ha vaktskata istället för vakthund? Jag är omåttligt förtjust i bokens blandning av kalla fakta och lärda förklaringar och därtill även inblicken i den förunderliga villfarelse som folk drog runt på. Roligt, fascinerande, upplysande!

Böcker, gröngräs och gullregn.

Vad händer i Nordkorea?

2017-05-04

I boken Anklagelsen skriven av pseudonymen Bandi – en person som enligt uppgift bor kvar i det stängda Nordkorea och vars texter har smugglats ut ur landet – får vi ta del av sju berättelser om livet i Nordkorea. Spännande inblick i oåtkomlig del av världen – finns på boksnurran i Helsjöns bibliotek!

”För dem med öron att höra med är bibliotek egentligen väldigt högljudda platser. På deras hyllor hörs fångade röster från den decennier långa konversation som utgör vår civilisation.” Timothy Healy

 

Havsboken – läs, mys, rys och fascineras!

2017-03-23

Hur svårt kan det vara att fånga en jättehaj från en gummibåt? Och hur mycket kan man egentligen lära sig av att läsa en berättelse där två norrmän försöker sig på just detta? Med Morten A. Strøksnes vid pennan får man veta mängder av spännande saker, och då inte bara om hajfiske. Mytologi, poesi, historia, vetenskap, miljö – allt vävs samman i denna till det yttre ganska stillastående men för tanken och intellektet fullkomligt actionspäckade berättelse. Detta är det bästa jag har läst på länge – mumma för den som är nyfiken på allt mellan himmel och jord och en varm hyllning till berättandets konst.

Illustrerade godbitar

2017-03-03

Helsjöns bibliotek är nu påfyllt med bland annat ett härligt gäng illustrerade godbitar. Allt från Anna Höglunds och Eva Sussos spännande Alla frågar sig varför som balanserar i gränslandet mellan barnbok och någonting större och tar upp frågor som ”Är alla lika mycket värda?” och ”Varför måste man dö?” till illustrerade klassiker på engelska som Jane Austens Pride and Prejudice och Sherlock Holmes äventyr. På svenska även en spännande utgåva av Alice i underlandet med fantastiska bilder av Tove Jansson. Härlig krock mellan Carrolls absurdism och Mumindalen!

Modigt mode?

2017-02-23

Modeslavar är vi väl allihopa i högre eller lägre utsträckning, men ack så viktigt att vi då tänker till kring hur vi klär oss. Då menar jag inte stilmässigt utan etiskt – hur påverkar mina klädval resten av världen?

Just nu hittar du flera nya böcker i Helsjöns bibliotek om detta. Till exempel Moa Kärnstrands och Tobias Andersson Åkerbloms bok om världens riktiga Modeslavar  – de som offrar liv och hälsa för våra billiga kläders skull. ”Hållbart mode” säger klädkedjorna och vi låter samvetet lägga sig bekvämt till ro igen, mer hur hållbart är det egentligen bakom fasaden?

Problemet med vår klädkonsumtion stavas inte enbart etik utan också ekonomi och globalisering. Den lilla svarta är titeln på en bok om modeindustrins mörka baksida av Gunilla Ander. Inte särskilt uppmuntrande läsning.

För dig som är osäker på vilka kläder du ska köpa i denna djungel av hemskheter bjuds två trevliga handböcker om sömnad och alternativa förhållningssätt till kläder. Boken Slow Fashion – din guide till smart och hållbart mode ger tips och råd som hjälper dig att köpa så bra kläder som möjligt – både etiskt och kvalitetsmässigt – och visar hur även ett utslitet plagg kan leva ett långt andra, och kanske tredje?, liv.

Anton Sandqvist som är mannen bakom det trendiga väskmärket Sandqvist ger i boken Heavy-Duty Sewing handfasta råd och instruktioner till elva trevliga projekt som du kan sy själv.