Blogg

Nu åker vi!

2018-08-24

Nu är det äntligen dags för en av årets viktigaste och mest spännande resor – ett nytt läsår på Helsjön! Vad ska jag upptäcka i år, och vart kommer den här resan att föra mig? Och hurra vilket hållbart sätt att resa på – inga gigantiska flygplansutsläpp, utan tvärtom ska vi jobba stenhårt det här året just på att finna nya sätt att leva ett hållbart liv.

Själv har jag precis läst ut Philip Pullmans Lyras färd. Här får vi följa flickan Lyra från serien om Den mörka materian som spädbarn genom en hårresande resa under blöta förhållanden. Välskrivet med starka dialoger och en fint frammejslad beskrivning av en värld som liknar vår, fast förr i tiden, men ändå lik nutiden.

Pullman jobbar som vanligt på för att promota ateismen, men väver samtidigt in massor av magi. För mig känns den här boken mer som en kritik av den organiserade religionen än av religiositet i sig, men vi får väl se i kommande delar vart detta landar. Läsvärt är det i alla fall! Och lite läskigt, på ett par ställen.

För dig som hellre kollar en film tipsar jag om den danska produktionen Qeda. Här befinner vi oss i en värld som ännu mer liknar vår, fast i framtiden. Plus att vi också befinner oss delvis i nutid, eftersom det är en film om tidsresor och om hur nuet och det förflutna påverkar varandra. Fast egentligen kanske filmen handlar allra mest om hur det vi gör idag kommer att påverka framtiden – dvs vilka problem vi kan tänkas ställas inför om vi inte tar situationen på allvar och ställer om till ett hållbart liv. Vi får följa en man vars halva jag åker 80 år tillbaka i tiden i hopp om att rädda jorden från en blöt katastrof men som tyvärr tappar bort sitt halva jag. Så därför åker hans andra halva också dit för att så att säga hitta sig själv. Om det låter invecklat så är det för att det är det, men det är också absolut en sevärd film! Ett klockrent exempel på den allt mer populära genren Cli-fi (klimat-fiktion).

Ha ett väldigt bra liv!

2018-06-01

Idag har vi sagt hejdå till er, alla ni studerande som kommer tillbaka efter sommaren, och alla er studerande som inte kommer tillbaka efter sommaren! Vad tomt det känns på skolan redan, och vad trevligt det ska bli att se skolan fyllas med både nya och gamla bekantskaper till hösten!

Ett boktips till alla er som står och väger på tröskeln ut i nästa fas av livet är J. K. Rowlings (ja precis, upphovskvinnan till Harry Potter) bok Väldigt bra liv där man kan läsa det tal hon en gång höll för avgångselever på Harvard. Bland annat konstaterar hon att man inte ska vara rädd för att misslyckas och hur viktigt det är med en livaktig fantasi. Tankeväckande liten skrift med glimten i ögat.

Glad sommar alla bokbloggsläsare, vi ses till hösten!

 

Förstå världen!

2018-05-08

Läkaren, forskaren och folkbildaren Hans Rosling som gick bort 2017 arbetade intensivt med att försöka ge världen en positivare syn på sig själv. Som en sista replik har hans bok Factfulness – tio knep som hjälper dig att förstå världen kommit ut nu i vår. Boken, som är skriven tillsammans med Roslings son och svärdotter, vill visa på de tankefel som Rosling menar att vi ofta gör och som gör det svårt för oss att förstå vår omvärld. Boken, som börjar med ett test där du kan kolla dina egna faktakunskaper, tar upp tio olika ”instinkter” som riskerar att vilseleda oss, men också hur vi kan bryta med dessa tankefel så att vi förhoppningsvis kan fatta kloka och goda beslut om vår framtid.

Som bonustips skickar jag också med ett par rader om Kent Anderssons bok Völvor, krigare och vanligt folk som genom korta, läsvänliga artiklar och många fina bilder hjälper oss att förstå mer om hur världen såg ut på järnåldern. Andersson visar upp 30 spännande järnåldersfynd och berättar om dess historia samtidigt som han belyser de frågor som föremålen väcker.

Förändra världen!

2018-04-03

Tror du att du kan förändra världen utan att anstränga dig? Den frågan ställer sig Stina Oscarsson (regissör, dramatiker, fri skribent) i titeln till sin nya bok där hon resonerar kring konst och motstånd, samtal, frihet och demokrati. En handbok – om än full av tvivel – i hur vi ska upprätthålla demokratin. Den här boken liknar mest en tankebok. I korta, personligt hållna, stycken funderar Stina Oscarsson över saker som hur man kan göra sina ställningstaganden synliga, om lydnad och olydnad, om aktivism och konstens roll i sammanhanget. Dessutom är boken snyggt illustrerad av serietecknaren Sara Granér och rekommenderas varmt.

Och vidare på tema förändra världen: aktivism är ju en sak, men att ta ansvar för sitt vardagsbeteende en annan. Hur påverkar min konsumtion miljön? Medmänniskorna? Världsekonomin? Vad händer om jag slutar konsumera eller bara handlar second hand? Två böcker som berör just konsumtion är Katarina Bjärvalls Yes! Därför köper vi det vi inte behöver och Ingrid Sommar och Susanne Helgesons Köp dig fri! Medan Bjärvall framför allt fokuserar på mekanismerna bakom västvärldens köphysteri och hur de kommersiella makterna styr oss, gräver Sommar/Helgesson djupare i frågan kring hur vi kan leva långsiktigt i världen. De bjuder på många problematiseringar och visar att svaren inte alltid är så enkla, och att de skiljer sig åt beroende på vem man frågar. Men framför allt: att det kostar att konsumera på ett bra sätt.

Historiska utblickar

2018-03-23

Här kommer en kort presentation av några nytillskott i historiehyllan. Historieböcker kommer ofta stöpta i formen Tegelsten, men gemensamt för dessa tre små godbitar är att de är just små – trevligt läsvänligt format med alldeles lagom många sidor för att man faktiskt ska hinna läsa ut dem medan man fortfarande befinner sig i samma historiska epok som när man började läsningen 😉

Arvet och arvtagarna – fem tusen år av mesopotamisk lärdomshistoria av Taina Kantola & Lennart Warring

Jo, det får man ju erkänna, mesopotamisk lärdomshistoria är kanske inte det mest lättsmälta ämnet, men det vi får här är en väldigt lättläst och trevlig översikt. Vill du få bara en lagom inblick i Mesopotamiens litteratur, vetenskap och filosofi så är den här boken just den rätta. Sfärernas musik och hur man tänkte där till exempel, det bara måste man väl få veta lite mer om?

Roten till det onda – uppdelningen av Mellanöstern 1916-2016 av Ingemar Karlsson

För dig som vill förstå mer av och få en tydligare och inte minst historiskt rotad bild av konflikten i Mellanöstern får du här just detta av en mellanösternkännare med fin meritlista!

Riket på världens tak – en kort historik över inkariket av Patricia Temoche Cortez

Spännande och relativt lättläst genomgång av inkariket och dess historia. Perfekt för dig som vill veta mer om denna spännande kultur!

Tid för växande

2018-03-13

Om våren växer biblioteken så att det knakar. Kanske beror det på fenomenet bokrea, som trots att det verkar vara på utdöende fortfarande äger rum i februari. Massor av nya böcker har landat även hos oss på Helsjön. På bilden syns EN DEL av skörden. Alltså finns det många goda anledningar att ta några extra svängar i biblioteket.

Sagovärldar

2018-01-16

Två fascinerande sagovärldar har jag blickat in i på sistone. Fotografen Tobias Dahlin tar oss i sin bok Insjöar – där sagan möter verkligheten med ner i ett antal västsvenska sjöar, och de bilder han visar känns verkligen som hämtade ur en saga. Drömlika scener där gäddorna och grodorna framträder som spännande karaktärer med genomträngande blickar. Lite som i någon av Elsa Beskows berättelser eller som i en prålig antik sagosamling med jugendmässigt snirklande näckrosblad. Men detta är alldeles verkligt och långt mer fascinerande än den bruna dy jag sett framför mig när jag föreställt mig världen under ytan.

Därtill har jag också dykt ner i Andrew Petersons underbart förtjusande Wingfeathersaga. I första delen Mörkret över Aerwiar, som finns översatt till svenska, får vi möta de tre syskonen Igiby. De tycks ha svårt att inte hamna i trubbel samtidigt som både mörka och underbara hemligheter uppdagas under berättelsens gång. Över deras grönskande lilla by vilar en mörk skugga – gaddarna. Det är namnet på de ondskefulla ödleliknande varelser som kommit över havet efter det stora kriget, och som styr med fruktan över människorna. Utan att veta det står barnen Igiby i centrum för gaddarnas giftdrypande intressen, och snart lever barnen riktigt farligt. Detta är en bok som bjuder på riktigt härlig och hederlig mysfantasy, och dessutom flera gapskratt då det dessutom serveras rikligt med träffsäkra skämt. Ibland ordvrängerier som kanske främst är riktade till de yngre läsarna, men ofta också underfundiga och tokroliga kommentarer, kanske i någon av de många och långa fotnoterna. Vill man veta redan nu hur det går för syskonen Igiby bortom den första bokens horisont får man ge sig på den engelska utgåvan vars samtliga delar finns i bibliotekets avdelning för engelsk skönlitteratur.

Efterlängtat och omtalat

2017-11-21

Här kommer tips på några efterlängtade och/eller omtalade tungviktare för dig som vill ha något rejält med dig i läsfåtöljen när decembervinden tjuter utanför.

Arundhati Roy har inte skrivit skönlitterärt på ett tag, men nu när hennes mycket älskade De små tingens Gud i år firar 20 år kommer också hennes comeback på detta område med titeln Den yttersta lyckans ministerium. Rik, rörig, omvälvande, förtrollande och ögonöppnande är några av omdömena. Marknadsförs som ”en vidunderlig roman om kärlek”, men är också en grym berättelse om våld och utsatthet. Utspelar sig bland annat i Kashmir och läsaren möter ett flertal karaktärer som alla bär sitt eget motstånd mot det förtryck de möter.

Mikael Niemi är känd för sina mustiga skrönor och kom i höst ut med sin Koka björn där vi får följa med till Tornedalen i sällskap med samepojken Jussi och prästen Lars Levi Laestadius – mannen bakom den inomkyrkliga väckelserörelsen Laestadianismen som präglade nordligaste Sverige och Finland så starkt under 1800-talet. Laestadius, väckelsen och det motstånd den möter skildras förstås i boken, men också björnar, eller vad det nu är för ondska som rör sig i trakterna. För en hörvärd intervju och smakprov ur boken, lyssna gärna på Niemis samtal med Marie Lundström i Lundströms bokradio.

Historienördar som gillar böcker i tegelstensformat kan glädja sig åt att Ken Follett kommit med en tredje del i sin Katedralserie. De tidigare böckerna Svärdet och spiran och En värld utan slut följs upp av nykomlingen Den eviga elden. Här bjuds på 1500-tal, maktkamp om den engelska kronan, religiös extremism, hemligheter och kärlek. Med mera!

En av höstens mest omtalade böcker är väl Colson Whiteheads Den underjordiska järnvägen. Boken skildrar den flyktväg som slavarna använde för att ta sig från det amerikanska söderns bomullsplantager till friheten i norr. I verkligheten var benämningen järnväg en metafor för slavarnas väg norrut och de människor som organiserade sig för att hjälpa dem, i boken får järnvägen ta fysisk form och plats. Här får vi får följa den 16-åriga Cora som ger sig av på flykt, men tätt i hälarna har hon en skoningslös slavjägare. Förfärlig läsning, säger mina källor, men också viktig. Strålande recensioner har boken fått också.

Helheten och delarna

2017-10-03

Helheten är större än delarna, brukar man säga. Kanske var det den grekiske matematikern Euklides som sa det först. Det är en sanning som kan ses på lite olika sätt, men som definitivt är sann när man betraktar det gemensamma konstverk som studerande och personal på Helsjöns folkhögskola brukar framställa varje läsårsstart.

Varje person får en liten, liten bit av en ituklippt bild att förstora upp, från ca 2×2 cm till ca 20×20 cm medelst papper, pensel och färg. Oftast är det omöjligt att avgöra vad delen som den enskilde arbetar med föreställer. Men när bitarna sedan fogas samman, för att pryda våra annars rätt trista grå postfacksluckor, framträder en rent magisk helhet. Och inte tror jag att det hade varit lika magiskt om det hade varit en och samma person som målat alla bitar, nej, det är när olika personligheter och temperament får lysa igenom som det där förunderliga skimret uppstår. I år är det vår egen Helsjö som avbildats, och visst är det så: helheten blir något så mycket större än de enskilda delarna!

Något annat som bildas enligt samma princip är text. Små bokstäver och meningsfragment bildar tillsammans en hel text, en helhet som kan vara svår att dechiffrera för en dyslektiker. För att uppmärksamma detta högtidlighåller vi i veckan Europeiska dyslexiveckan, där man i Sverige valt att jobba med mottot: Hitta ditt sätt att läsa! Ett sätt att läsa kan vara att lyssna sig igenom en text, och här finns tjänsten Legimus som ett utmärkt hjälpmedel för den som tycker att det är dyrt eller svårt att få tillgång till inlästa böcker. Prata med mig om du har behov av detta så hjälper jag dig att fixa inloggningsuppgifter! Gratis och smart!

Ett annat problem med helhet och delar är att det kan vara lätt att få grepp om de små delarna men betydligt svårare att greppa och få överblick över helheten. Om du är sugen på lite fågelperspektiv på historien skickar jag med ett boktips också, Tidsresan av Peter Goes. Här presenteras historien i tidslinjeform med lite lagom mycket information här och där om olika historiska händelser – allt ifrån dinosaurierna och de första människorna till Facebook och flyktingfärder över Medelhavet.