Tillbaka på Helsjön efter 60 år

Från vänster: Madeleine Kristiansson, Iréne Eriksson, Gerd Persson, Iris Bengtsson, Ronny Andersson, Ulla-Britt Karlsson, Elna Ekberg, Rosie Wiberg.

1958 började de studera på Helsjön. Idag, 60 år senare, är de tillbaka på besök.

Under två år träffades de nästan dagligen, men efter det dröjde det tills idag innan alla åtta kunde ses på skolan igen. Innan de är på väg att bryta upp från kaffestunden på balkongen ställde klasskompisarna upp för en bild. Ulla-Britt Karlsson vill gärna se om hon kan hitta sitta gamla rum, och tar trappan till tredje våningen medan hon funderar på om det var åt höger eller vänster i korridoren.

– Vi bodde ju här även på helgerna, och jag kommer ihåg att rektorn ibland gick och kikade i nyckelhålen på söndagarna. Det var för att se om nyckeln satt i på insidan, eftersom det betydde att nån var därinne, och på söndag förmiddag skulle man ju vara kyrkan! En gång blev jag påkommen på rummet och förklarade att jag var kvar inne för att jag hade ont i halsen. Det hade jag inte, men däremot blev jag sjuk dagen efter…

Vi tar oss ner till bottenvåningen igen, och på väg ut i solen tittar Elna Ekberg in i matsalen.

– Det har blivit så fint här! Jag känner ju igen mig, även borden stod i raka led på den tiden. Och så hade vi bordsbön både före och efter maten, och då fick ingen sitta ner… Det var ganska strikt, men vi hade väldigt roligt! Vad tror ni – Ska vi säga att vi ses här igen om tio år?