Våra utbildningarAllmän kursIntervjuer

Intervjuer

Maykel Danyal, 23, Halmstad
Allmän kurs

Hej, Maykel! Varför har du sökt hit?
– För att jag vill plugga upp mina betyg i grundämnena. Kanske plugga vidare sen. Jag har inte riktigt bestämt mig.

Hur fick du höra talas om linjen?
– Min kusin gick här för några år sedan, så hon har berättat mycket om skolan. Och en annan tjej här på skolan som också är från Halmstad har berättat en del. Det lät riktigt intressant så jag bestämde mig för att söka hit.

Har det blivit som du hade tänkt dig?
– Ja, än så länge.

Vad är det som är bra?
– Att bo på skolan och träffa nytt folk och samtidigt plugga. Komma bort lite från det andra.

Hur funkar det att bo på internat?
– Det funkar ganska bra. Vi är ett stort gäng som trivs bra ihop. Ibland kan det bli för mycket, men det räcker att man åker bort en helg så är det som på nytt igen.

Vad är det bästa med allmän kurs?
– Att du har god tid på dig att göra det du ska. Man känner ingen hård press på sig och då blir det lättare att plugga.

Hur är lärarna?
– Väldigt bra. Bra tålamod och väldigt hjälpsamma. De finns alltid nära.

Finns det något som kunde vara bättre?
– Neeej, det tror jag inte. Jag är ganska nöjd.

Hur är stämningen på skolan?
– Den brukar oftast vara bra. Alla är glada och de flesta känner varandra ganska bra.

Vem lämpar sig allmän kurs bäst för?
– Jag tror den passar de flesta.

Du sa att du funderar på att läsa vidare, har du några konkreta planer?
– Jag skulle nog vilja göra något för ungdomar, som har det lite svårt. Kanske jobbig uppväxt och problem med allt möjligt. Hjälpa dem och komma på rätt spår. Hitta på aktiviteter i ställetför att de ska göra dumheter.

På den här skolan jobbar man efter fyra kärnord (mötesplats, möjligheter, miljön, mångfald), är det något man märker av i praktiken?
– Ja miljön är skön. Det är lugnt och tyst och inte så mycket trafik. Och det är väldigt många olika människor. De har sina stilar.

Marja Ranefjärd, 40, Hällingsjö
Allmän kurs

Varför har du sökt dig hit?
– Jag halkade in på ett bananskal. Vi fick varsel på jobbet och så följde jag med en annan som skulle börja här. Och tyckte att det var ett helt fantastiskt ställe. Jag tyckte om lugnet på den här skolan och den fantastiska naturen. Jag ångrar inte en dag att jag kom hit.

Hade du hört talas om skolan tidigare?
– Jag hade åkt förbi skolan många gånger, men trodde att det var fristående hus. Jag tänkte ”åh, vilket läge att bo så, vid en sjö”. Jag hade hört talas att det fanns en kyrklig skola genom vänner som är engagerade i kyrkan, men jag kopplade aldrig ihop att det var den här skolan.

Har det blivit som du hade tänkt dig?
– Bättre. Jag tycker att jag har vuxit som människa när jag har gått här. Jag har lärt mig mycket mer och träffat människor som jag inte hade träffat i vanliga fall. Breddat min vy på världen.

Vad har du för planer inför framtiden?
– Jag sökte hit för att få högskolekompetens, tanken är att jag ska gå vidare och bli livsmedelsinspektör eller arbetsterapeut.

Livsmedelsinspektör?
– Jag har jobbat inom restaurang och kök väldigt länge, senast som kökschef, så det är ett naturligt steg. Eller så börjar jag om från scratch och blir arbetsterapeut. Jag vet inte riktigt vilket det kommer att bli.

Vad är bra med skolan?
– På den här skolan får du ramarna, men du får fylla duken själv utifrån de grundkunskaper du har. Det tycker jag är helt fantastiskt. Det är en liten skola där du lär känna din lärare och får en personlig relation. Så om det är jobbigt så kan jag gå till en lärare och säga som det är. Att jag kanske mår dåligt just nu och inte kan prestera så bra, men jag tar igen det sen. Och det är okej.

Du sa att du kört förbi många gånger och tyckte att läget var fint. Hur känns det nu, när du går på skolan?
– Helt underbart. I naturkunskapen traskar vi ner till sjön och tittar på naturen runt omkring. Ska vi se en fågel eller ett träd så traskar vi ut i skogen.

Vem lämpar sig allmän kurs bäst för?
– Egentligen för oss alla, men speciellt för de elever som det kanske inte gått så bra för i den vanliga skolan. Där man har stora grupper och man inte blir sedd för den man är. Det är sån balsam för själen att gå här. Det är sån stämning som vilar över skolan att man blir lugn. Det går egentligen inte att beskriva med ord. Jag är glad varje dag när jag kommer hit. Hur jobbigt det än har varit innan, men när jag kommer hit så blir jag lugn.