Våra utbildningarAllmän kursProfiler och tillval

Profiler och tillval

För dig som vill finns det möjlighet att sätta guldkant på studierna genom att välja något av våra profiler och tillval. Det innebär undervisning i ämnet en eller två eftermiddagar i veckan. Dessutom har du tillgång till konstverkstäder, fotostudio, musiksal och idrottshall efter skoltid.

Foto och bildbehandling
Om du väljer profilen foto och bildbehandling får du lära dig att behärska programmet PhotoShop samtidigt som du fördjupar dig i fotografering. Tanken är att du ska få möta många olika moment. Exempelvis: makrofotografering, landskap, porträtt, belysning, studio, natur, svart/vit, kreativ skärpa/oskärpa och mycket annat.

Vi kommer att ha utställningar och du får också arbetsuppgifter/temauppgifter där du arbetar kreativt utifrån dina egna tankar och idéer.

Idrott
För dig som gillar att röra på dig eller tycker att bollsport hör till livets krydda så kan du välja att ha idrott på schemat ett pass i veckan. Du kan också engagera dig i skolans idrottsråd som anordnar extra träningstillfällen. På skolan finns en idrottshall, ett litet styrketräningsrum och en fotbollsplan.

Japanska
Två eftermiddagspass i veckan ägnar du åt studier i det japanska språket och den japanska kulturen. Den språkliga delen omfattar bland annat: vardagliga hälsningsfraser, vanligt förekommande vokabulär, genomgång av stavelsealfabeten och introduktion av Kanji-tecken, tal-hör-läs och skrivövningar, grammatik.
Den kulturella delen omfattar bland annat: introduktion i Japans historia – geografi – samhällsliv, centrala ideologier som uttrycks i kulturen, analyser av kulturella fenomen såsom Anime, Manga och musik, övningar i japansk skrivkonst – poesi – origami, läsning och presentation av kulturella fenomen utifrån intresse.
Lärare på kursen är Daniel Älverbrandt – legitimerad ämneslärare i japanska vid Helsjöns folkhögskola som har bott i Japan under nio års tid och studerat språket både vid japansk grundskola, liksom vid gymnasium och universitet i Sverige.

Konst
Med konst som profil får du möjlighet att arbeta i vårt fina konsthus vid sjön. Vi jobbar med många olika tekniker och du kan välja att fördjupa dig både i bild och konsthantverk. Exempel på tekniker vi brukar arbeta med är keramik, textil, screentryck, teckning, måleri och växtfärgning.
Du arbetar och utvecklas för din egen skull men vid ett par tillfällen under läsåret anordnar vi utställning så att även andra får ta del av det du skapat.

Pop &  Rock
Du som spelar instrument eller sjunger kan här få möjlighet att spela tillsammans under ledning av lärare från musiklinjen. Ni har era samlingar i skolans afro-rum som har möjlighet till studioinspelning. Tillsammans väljer ni er repertoar och spelar upp vid olika konserttillfällen under läsåret.

Psykologi
Tillvalet psykologi handlar om att få redskap till att försöka förstå sig själv, andra och varandra. Vi går igenom ämnesområden som utvecklingspsykologi –  ”från vagga till grav”, socialpsykologi – att leva tillsammans, inlärning, minne, tänkande, psykisk ohälsa mm. På psykologin finns det stort utrymme för diskussion och samtal.