Våra utbildningarBibellinje med volontäruppdragIntervjuer

Intervjuer

Emma Nilsson, Finja
Bibelkursen

Varför har du sökt dig till bibelkursen?
– Jag bestämde mig när jag var jätteliten att jag ville gå en bibelskola efter att jag slutat skolan. Att det blev Helsjön beror på att jag inte ville vara jättenära hemma och så hade pappas kusiner gått här och de tyckte det var kul.

Vad hade du för förhoppningar på det här året?
– Att jag skulle få tid till Bibeln. Att läsa och studera och diskutera med andra, som inte tänker exakt som jag.

Har det blivit som du tänkt dig?
– Ja, det har det.

Diskuterar man mycket?
– Ja och nej. Vi har bibelsamtal varje vecka. Då pratar vi om det vi läst. Ibland tycker vi lika, ibland tycker vi jätteolika.

Vad har eleverna för kyrkotillhörighet?
– Det är mest från Svenska kyrkan, men det finns även några andra.

Funkar det att gå här även om man inte är svenskkyrklig?
– Ja, det tycker jag.

Vad är bra med bibelkursen?
– Vi har jättebra lärare, verkligen. Och bra gemenskap i klassen. Vi kan prata och skratta tillsammans.

Hur är tempot?
– Det är bra. Man hinner det man ska. Men ibland skulle man behöva mer tid till bibelläxan. Eller, vi har det schemalagt, men sen får man läsa det på eftermiddagar och kvällar också.

Läser man olika ämnen?
– Vi läser bland annat Gamla testamentet och Nya testamentet, själavård och etik. Och så har vi skapande också, då håller vi på med lera och konsthistoria och sånt. Det är jättekul. På konsthistorian kopplas det till kristendomen.

Hur är stämningen på skolan?
– Den är bra. Man kan prata med alla. Eftersom det inte är en jättestor skola kan man nästan namnen på alla som går här.

Vem lämpar sig bibelkursen bäst för?
– Den som vill studera Bibeln mer.

Tror du att du kommer ha nytta av utbildningen i framtiden?
– Jo det tror jag. Absolut. Jag kommer tänka på saker som vi har diskuterat. När jag kommer till vissa texter, så kommer jag ihåg vad olika elever tyckte.

 

Fredrik Borglin, Fjärås
Bibelkursen

Varför har du sökt dig hit?
– Av flera olika anledningar. Dels vill jag få bättre koll på Bibeln, som jag tycker är boken framför alla andra böcker. Jag har varit inne i kyrksvängen ett tag och då upptäcker man hur sjukt lite man kan. Och hur mycket det finns att kunna. Jag ville lära mig mer, men inte bara på ett faktamässigt plan utan även på ett trosmässigt plan.

Har det blivit som du hade tänkt dig?
– Ja. Så tillvida att det blivit väldigt bra.

Vad har varit bra?
– Jag tycker det är bra att man tar sig an Bibeln på många olika sätt. Dels läser man Gamla och Nya testamentet, själavård, kyrkohistoria och sånt där, men man tar även till andra tematiska grepp. Man läser mycket annan litteratur för att se vad det finns för bild av Gud där. Och tar även avstamp i film och konst. Så jag skulle vilja säga att man får en koppling till mycket annat än bara Bibeln.

Och när man läser bibeltexterna, hur läser man då?
– Nu på våren skriver vi två interpretationsarbeten, alltså tolkningsarbeten, där man reder ut alla begrepp. Jag tycker att jag fått större koll på sammanhangen i Bibeln. I vanliga fall läser man ofta kortare stycken, men här ser man Bibeln mer som en linje än en massa småsträckor.

Hur är stämningen på skolan?
– Den är bra. Det är en väldig blandning på folk. Och att många bor på skolan gör att man umgås tajt. Det är en tillåtande stämning. Man kan vara ärlig. Mår man skit så behöver man inte måla upp en fasad att allt är perfekt. Man kan få se ut som man ska göra.

Tror du att du kommer ha nytta av utbildningen i framtiden?
– Ja det tror jag, på ett personligt plan. Som kristen tänker jag att det är ganska bra att ha koll på Bibeln. Jag hade en ganska vag relation till Bibeln tidigare. Jag hade läst en del, men inte vare sig streckläst den eller gått igenom den på ett schematiskt sätt. Om Bibeln var en bekant innan, en person man hejade på på gatan, så har den blivit en vän nu. Någon man kan få både tröst och stöd från, men också gapa på och skrika på, kritisera och ifrågasätta och käfta med. Det är ganska skönt.